love and crying in mostar - Reisverslag uit Mostar, Bosnië en Herzegovina van Lidewij Rouhof - WaarBenJij.nu love and crying in mostar - Reisverslag uit Mostar, Bosnië en Herzegovina van Lidewij Rouhof - WaarBenJij.nu

love and crying in mostar

Door: Lidewijrouhof

Blijf op de hoogte en volg Lidewij

02 September 2010 | Bosnië en Herzegovina, Mostar

heee you guys,

Eindelijk zit ik op een plek waar het internet snel is.
In de residence hebben we pas gisteren internet gekregen maar deze gaat erg langzaam, zeker wanneer iedereen tegelijk op facebook, msn of skype zit.
Op het moment heb ik een free block en ben ik erg aan het genieten van de rust die er in deze ruimte is.
De afgelopen dagen zijn erg druk en erg emotioneel geweest..

Allereerst moet ik toch even mijn ergenissen kwijt. 's Ochtends geen warm water en het is maar de vraag of we dit nog krijgen voor het winter wordt. Ik eet nu al een week elke avond dezelfde salade (mais, een beetje tomaat en komkommer). Veel dingen zijn niet goed geregeld waardoor je onnodig een halfuur hebt gelopen om op school te zijn, of op welke plek dan ook. Ik heb op mijn papieren ingevuld dat ik math SL wilde gaan doen en dit moet ik voor 2 weken blijven doen ondanks dat ik nu al weet dat ik ga switchen naar math studies. Op de badkamers zijn er geen prullebakken en ruimt niemand zijn haren op waardoor ik gisteren tijdens mijn poetsbeurt (jaja voor de eerste keer in mijn leven een wc schoongemaakt!),allemaal haren tegenkwam.
Maar naast al deze dingen is het hier eigenlijk wel heel erg leuk...

Het is moeilijk om jullie te vertellen wat er nou eigenlijk zo leuk is. De school is een ongelofelijk mooi gebouw. Mostar is een ontzettende mooie stad met mooie straten en veel groen. De locals zijn erg aardig en zeker de mensen van het college. Er zijn al aardig wat mensen met wie het goed klikt, ondanks dat we hier pas eeen week zijn. Het is heerlijk om 's avonds met een grote groep meiden op een kamer te zitten en met elkaar te kletsen, faceboken, chocola eten en een beetje te roddelen. Of om samen te koken, samen de badkamer poetsen, samen niet begrijpen wat de geschiedenisleraar nu eigenlijk aan het zeggen is.
Samen met Fanni (finland) heb ik gister aan ons proposel gewerkt voor de project week. De project week is een week waar je een project moet doen. goh..
Voorbeelden zijn theaterproducties maken met de theatergroep in Sarajevo, de verschillen in relegie te vergelijken met hier en Istanbul of om een week te werken in een natuurreservaat. Fanni en ik willen proberen om naar Auschwitz te gaan om daarna hier in de school een expositie erover te houden. Aangezien het budget te klein is gaan we vanavond op zoek naar sponsers. Hopelijk vinden we er en paar!
Daarnaast zijn we ook al met een groepje iets aan het plannen voor Bajram. We hebben dan 4 dagen vrij! Misschien dat we naar Dubrovnik gaan, misschien wel Sarajevo of Zagreb. We zullen zien..
En in de lunches, na school of nog eventjes 's avonds de stad in duiken om ergens een kopje koffie of thee te drinken. Heerlijk!
En achter de residence is er een plek waar in de nacht brood gebakken wordt. Midden in de nacht halen we daar heerlijk vers brood voor 25 cent.
Of op het dak van the old bank te zitten met een práchtig uitzicht over de stad!
The old bank staat naast de school en is de grootste ruine in de stad. Je kunt er in gaan en allemaal papieren vinden. Kerim (een second year met fantastische zwarte krullen) heeft wat papieren uitgezocht en die hangen nu op mijn kamer. Samen zijn we ook naar het dak geweest.. dan zie je hoe rijk het kroatische gedeelte is en hoe arm de bosnische gedeelte van de stad. Kerim heeft wat verteld over de oorlog, hij heeft zelfs een groot litteken op zijn knie over gehouden van de oorlog. Hij zegt dat de serviers begonnen zijn. De serviers hier zeggen dat de Kroaten begonnen zijn. Ze kunnen prima met elkaar omgaan en het onderwerp oorlog word ook niet gemeden. Het is dan toch wel frapant om te zeggen over elkaar dat de ander begonnen is.

Ik ga een einde maken aan deze blog, over 10 minuutjes begint mijn English A2 class. Mijn eerste engels les! Ik ben benieuwd. In deze lessen gaan we literatuur behandelen en allerlei topics zoals feminisme en immigratie.
Oh en voor Nederlands moet ik 11 boeken gaan lezen in mijn first year! Dat is wel wat anders dan 5 in 2 jaar...
Oh en ik zal jullie nog even vertellen wat mijn vakken precies zijn.
Op Higher level (5 tot 6 uur in de week) heb ik psychologie, geschiedenis en English A2.
Op Standerd Level (3 uur in de weerk) heb ik biologie, nederlands zelf studie en math studies.
En voor mijn CAS activities heb ik gekozen voor: MUN (Model United Nations), links groups, hiking and refugee camp. Hier zal ik later wat meer over vertellen. En er zjn nog véél meer dingen die ik jullie zal willen vertellen! Het is moeilijk om tijd te vinden om alles op te schrijven maar ik zal mijn best blijven doen!

• 02 September 2010 - 12:23

Lianne:

Hee lidewij,

Klinkt super! Haha die haren zijn natuurlijk wat minder, maar ach dat hoort erbij. Heel veel succes met het zoeken van sponsers, ik hoop dat het je lukt. Het lijkt me wel heftig om de arm en rijk verschillen zo goed te zien en te merken. Ook wat je verteld over die Kerim, dat is even wat anders dan hier in het veilige Sittard! Veel plezier nog.

Liefs Lianne

• 02 September 2010 - 14:19

Eleonore:

Hee Liedje,

Je bent lekker bezig, goed om dit allemaal te lezen! pas je wel op met al die chocola?

xxx mama

• 02 September 2010 - 15:26

Kavita:

hee Lidewij,

Het klinkt echt allemaal super! veel plezier,

'xx

• 02 September 2010 - 16:17

Lynn:

Hey lieve Lidewij,

Ik was eergisteren nog bij Tariq. Hij was verbaast dat je al weg was. En 's middags zijn we naar Sittard geweest. Leuke stad trouwens.

Maar heel veel plezier nog. Schrijf maar snel weer een berichtje!

xx Lynn

• 02 September 2010 - 21:01

Eric:

Hoi schatje
    Erg leuk zeg, is er ook een UWC voor oudere jongeren (ik kan al wc's 's schoon maken)?
    Pap

• 02 September 2010 - 21:12

Janiek:

Hee Lied,

Fijn om te lezen dat het allemaal zo goed bevalt. Het klinkt ook allemaal super! Leuk om het zo een beetje te volgen (nu krijg ik waarschijnlijk meer mee van je leven dan dat ik in Nederland kreeg, haha)

xxxx
    Janiek

• 04 September 2010 - 17:05

Mila:

Je vergeet te vermelden hoe lekker het weer daar is! Hier is de herfst begonnen geloof ik... Erg leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt.
    xx

• 06 September 2010 - 13:44

Roos:

Lieve Lidewij,
    Wat ontzettend leuk om weer een berichtje van jou te lezen :) Klinkt allemaal alsof je je erg thuis voelt (wc's schoonmaken, chocolade eten...) en het naar je zin hebt. Geniet ervan en succes met je sponsorzoektocht!
    Liefs, Roos