To the power of Rakja
Door: Lidewijrouhof
Blijf op de hoogte en volg Lidewij
04 Oktober 2010 | Bosnië en Herzegovina, Mostar
Het is alwee een tijdje geleden dat ik een blog geschreven heb. Ik wilde speciaal wachten nadat ik mijn eerste refugeecamp CAS gehad had. Helaas ging dit niet voor mij niet door op de zaterdagochtend.
Regugeecamo crew is een ontzettende grote groep en er is daarom besloten om de groep op te splitsen in 2 groepen. Afgelopen zaterdag is de eerste groep geweest en ik ga waarschijnlijk aanstaande zaterdag. Dit hangt een beetje af wanneer ik naar Sarajevo ga met de project week want die start ook volgende week.
In ieder geval is er genoeg in het verschiet om naar uit te kijken!
Wat ik dan de afgelopen dagen allemaal gedaan heb? Net zo veel speciaals. Het is best wel een rustige week geweest. Lekker met school bezig geweest en de koffies drinken blijven ook een drukke bezigheid.
Tijdens free blocks gaan we naar Old Mans. Deze plek is echt geweldig! Het is een plek dichtbij school. Houten tafels en banken onder bomen en omringd door planten waar je heerlijke limonade krijgt (versgesperste citroensap). Met Jazzmuziek van de laptop genieten we van het moment en kletsen we er lekker op los.
Dit is trouwens ook de plek waar de feestjes beginnen. Afelopen vrijdag was de dresscode suits & fancy dresses. Helaas had ik geen gepaste jurk om aan te trekken maar bijna alle mannen waren in pak. Oelala!
Na een tijdje bij Old Mans gezeten te hebben zijn we naar Coco Loco gegaan. Het is erg gaaf om met zo'n 50 man ergens te zijn en met bijna iedereen op te trekken. Het drankje wat hier trouwens veel gedronken wordt is Rakja. Voor 25 cent kun je na 1 shotje al aardig tipsy worden.
Alle andere dingen zijn hier ook erg goedkoop. Voor een koffie betaal je 50 eurocent en ze zijn erg goed te drinken! En een dinetje bij de pannekoekenbar is zo'n 3 euro.
Gisteravond hadden we naast de cleaninghours ook de tweede housemeeting. Dit is een meeting met alle bewoners van de residence om te praten over dingen die niet zo goed lopen. Zoals de wasmachines bijvoorbeeld. De kleren worden gewassen met koud water waardoor ze nog niet schoon zijn. Of wanneer je je kleren op de droogrek hangt en iemand anders wil het gebruiken stoppen ze je natte kleren gewoon in een plastic zak zodat je ze al helemaal opnieuw kan wassen. Maar hé, that's uwc.
In ieder geval ben ik een van de enige die gelooft in deze housemeetings, beginnersnaiviteit wordt er gezegd. Na housemeeting ging er ook al een mail rond:
"It is a great irony that House meeting is on the same day as B&H elections,
because both of them have the similar effect,
they change things backwards or they don't change it at all, nothing above."
Je kunt lezen dat gisteren ook de verkiezingen plaats vonden in Bosnie-Herzegovina. In de stad was er wel iets van te merken. Vrijdagavond liep ik mijn eentje naar Old Mans omdat ik voor het feestje wat zou gaan drinken met Charlote, Nate en Caroline (zij wonen allemaal in de andere residence). Ik liep langs het voetbalstadion waar een van de kandidaten een speech hield. Met luid gejuich en veel hangjongeren om het voetbalstadion. Er was aardig wat spanning te voelen omdat tussen die hangjongeren niet alleen voorstanders van de kandidaat aanwezig waren.
Daarnaast is het te merken (ook aan het mailtje dat rond ging) dat de mensen er hier nogal sceptisch tegenover staan. Blijkbaar vindt er veel corruptie plaats en hebben ze het gevoel dat er toch niet veel verbeterd zal worden.
Ik moest toen ook even denken aan hoe de regering eruit gaat zien in Nederland. Ontzettend jammer. Ook vind ik het jammer dat ik er niet al te veel van mee krijg, ik had dit graag van dichterbij willen meemaken.
Om ook de link te leggen van Wilders naar de topic die we bespreken in English A2 class: Islamophobia.
Er zijn aaridg wat heavy discussies in de klas geweest, waar we ook met moslims zitten. Ik was zo ontzettend verbaasd over hoe de media mij beinvloed heeft. Ze halen dingen zo uit hun context waardoor de Islam slecht afgeschilderd wordt. En wat is er nou eigenlijk slecht aan? We worden zo doogegooid met verhalen over slechte dingen die in de Koran zouden staan (die staan er helemaal niet in), over terroristen die moorden in de naam van Allah.We moeten stil staan bij het feit dat Allah (of welke God dan ook) gebruikt wordt als excuus en dat het geloof niet de reden is.
Daarnaast was mijn beeld van een moslim een man of vrouw die elke dag vijf keer bid en tegen een heleboel dingen is (o.a. homoseksualiteit) maar er zijn hier zoveel moslims die net zoals de christenen in ons land het geloof maar half praktiseren.
En zelf met de moslims die hun geloof wel veel praktiseren, zouden we daar problemen mee moeten hebben? Hebben we problemen met de praktiserende christenen in ons land?
Vandaag hadden we een test over wat we de afgelopen weken hierover behandeld hebben. We kregen twee uur de tijd om een essay te schrijven over dit topic en de bijbehorende vraag die er gesteld werd: discussier de oplossingen die er zijn om islamophobia de wereld uit te helpen (om hem even grof te vertalen). Ik had me aardig goed voorbereid door alle artikelen nog een keer door te lezen en de links te leggen tussen identiteit, de media en het begrip islamophobia. Toch had ik niet gerekend op deze vraag. Ik ben erg benieuwd naar wat mijn cijfer ervoor zal zijn!
Het was wel leuk om te doen, ik heb echt het gevoel dat ik hier zoveel leer. Daarnaast is de sfeer in de klas altijd goed. Niemand die eruit gestuurd wordt omdat die zich slecht gedraagt, iedereen is geintreseerd en wil iets leren. Super!
Afgelopen vrijdag was er ook de fleemarket die we georganiseerd hadden voor refugeecamp. We hebben 500 marks (250 euro) opgehaald! Dit ging echt tegen onze verwachtingen in. Nu moeten we gaan discussieren wat we met het geld gaan doen, hopelijk kunnen we hiermee de mensen in het refugeecamp met iets blij maken. En daarnaast lopen alle jongens nu rond in de pakken en overhemden van de vorige headmister die vorig jaar naar India is vertrokken en niet alles kon meenemen. Een heel erg grappig gezicht.
Zoals jullie wel merken gaat alles hier op het moment z'n gangetje. Het is nog steeds met zn ups & downs. Ik heb geleerd om de tijd voor mezelf te nemen wanneer ik deze nodig heb wat zorgt voor meer rust in mijzelf.
Toch blijft het heerlijk om 's avonds thee te maken, te kletsen met Megan, Eva, Fanni en Maya in plaats van te gaan slapen. We hebben een wild plan om samen terug te reizen naar Mostar nadat winterbreak voorbij is. Misschien dat Megan en Fanni mij komen bezoeken voor een dagje of 2 en dan gaan we samen naar Eva in duitsland, bezoeken we Munich en nemen dan 17 uur de bus naar Mostar. Daarnaast is er ook nog een mid tearm break voordat ik terug kom naar Holland. Dat wordt ook wat rond reizen door de omgeving. Het is heerlijk om hier nu al wat voor te plannen, geeft een heel vrij gevoel.
Je merkt trouwens dat het voor de locals hier een en al vrijheid is. Ik heb toch wel het gevoel dat ik wat vrijheid moet inleveren. Er is ook besef van hoe goed ik het thuis wel niet had.
Gisteren had ik een gesprek met Hussein, een jogen uit Irak en hij vertelde dat zijn beste vriend omgekomen was met een bombardement. Dit was zijn 5de vriend die op deze manier overleden is. Dat zoiets mogelijk is kan op zo'n moment erg pijn doen. Dat je hem ziet worstelen met zijn gevoelens, niet weten wat die moet doen.
En hoe makkelijk ik er nu weer over heen gaan praten (ik ga even slapen om daarna aan mijn huiswerk te beginnen), zo moeilijk is het voor hem om dat te doen.
Waarschijnlijk zal ik weer een blog gaan plaatsen na mijn eerste refugeecamp CAS en de projectweek in Sarajevo. Ik heb er ontzettend veel zin in!
Trouwens, dankjewel voor jullie reacties, het is erg leuk om te lezen dat jullie mijn nieuwe leventje een beetje volgen.
04 Oktober 2010 - 13:13
Julie:
Op zo'n verschillende UWC toch zo veel overeenkomsten, leuk om te lezen! Alleen missen wij hier het even een kop koffie drinken, want tja wij wonen op een berg haha! Veel plezier met je eerste Community Engagement! LIefs -
04 Oktober 2010 - 15:17
Kavita:
Lidewijjj,
Super om te horen dat je het leuk hebt. Wij hebben een terugkomweekend van de yls, op 30 en 31 oktober, maar dan kun je er natuurlijk niet bij zijn :(.
Veel plezier met je CAS!
'xx -
04 Oktober 2010 - 15:55
Lianne:
Hee lied! het klinkt echt super allemaal, vind t ook leuk dat ik je net weer gesproken heb! De plaats naast me bij economie is helaas nog altijd leeg, die uurtjes mis ik wel. Als ik je verhalen lees zou ik het zo graag ook allemaal eens zien! geniet ervan en heel veel plezier met je ouders in de vakantie! lieefs -
04 Oktober 2010 - 18:14
Job:
Love Rakja
(moest ik even kwijt) -
04 Oktober 2010 - 20:25
Danielle:
Je schrijft erg leuk! Maarja, dat kan ook bijna niet anders als je zoveel mee maakt ;)
Succes met alles! -
05 Oktober 2010 - 20:19
Manou:
Ik vind het superleuk om je verslagjes te lezen! Blijf vooral doorschrijven.
Nog heel veel plezier met alles wat je nog gaat doen!
Liefs,
Manou -
06 Oktober 2010 - 16:10
Marije:
Hee lidewij,
hartstikke leuk om te lezen hoe je het daar hebt! Mis je de filosofielessen in nederland al een beetje, haha? veel plezier nog, geniet nog maar van al je (eerste) indrukken! X -
09 Oktober 2010 - 16:37
Roos:
Weer: super!
Onwijs leuk om jouw nieuwe leventje een beetje te volgen ;) -
11 Oktober 2010 - 11:13
Eric:
Hoi Schatje,
Wauw, ben wel een beetje jaloers ..erg leuk allemaal.
Quote: "Er is ook besef van hoe goed ik het thuis wel niet had", leg dat ook je broertjes nog eens even uit, ha, ha,
Groetjes schat.